De Drie Heerlijkheden

klik op logo voor hoofdpagina
Mededelingen ~ Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden Zundert-Rijsbergen
Hieronder treft u een overzicht van mededelingen.

Onderwerp Melding
Datum geplaatst op de website
 
Dorpsgezichten, tweemaal gezien

Dorpsgezichten, tweemaal gezien

Als onderdeel van de activiteiten van “Zundert 850 jaar” organiseert de Heemkundige Kring “De Drie Heerlijkheden” in samenwerking met de Fotoclub Zundert een expositie in het Cultuur Historisch Centrum De Weeghreyse , St Bavostraat 18 te Rijsbergen.

De Fotoclub Zundert is in 1983 opgericht en telt op dit moment 48 leden, en stelt zich ten doel de amateurfotografe op alle mogelijke manieren te bevorderen.

Deze expositie bestaat uit een presentatie van dubbelfoto’s van 40 locaties in de gemeente. De gekozen locaties uit het historisch archief van de Heemkundige Kring zijn verspreid over alle kerkdorpen. De foto’s geven een locatie weer zoals die was rond de vijftiger jaren van de vorige eeuw en de fotoclub Zundert heeft van dezelfde locaties zoveel als mogelijk vanuit dezelfde hoek actuele foto’s gemaakt. Op deze manier krijgt de kijker een goed beeld wat er in een aantal decennia veranderd is.

Op een clubavond zijn de oude foto’s besproken en de oude en nieuwe situaties zijn, vooral door de wat oudere leden, met veel plezier bediscussieerd. In onderling overleg zijn de foto’s verdeeld onder de leden en iedereen heeft twee of drie locaties voor zijn rekening genomen. De leden hebben met veel plezier en enthousiasme de foto’s gemaakt en presentabel gemaakt.

De tentoonstelling wordt op zondag 8 maart om 13.00 uur geopend en is tot en met zondag 19 april in ieder geval elke zondagmiddag van 14.00 uur tot 17.00 uur te zien. Andere bezoekwensen zijn in overleg te regelen.

26-02-09
Lezing Stamboomonderzoek en Internet Lezing Stamboomonderzoek en Internet

29 januari 2009 was er weer een lezing, ditmaal verzorgd door Hans Jansen, directeur van het Regionaal Archief West-Brabant te Oudenbosch

Hij spitste de lezing vooral toe op genealogie voor beginners: wat, waarom en hoe m.b.t. genealogie?

Kort schetst hij de ontwikkelingen betreffende genealogisch onderzoek in de afgelopen perioden tot de huidige mogelijkheden.

Bij de aandachtige toehoorders maakte hij veel los met de vele verwijzingen naar de internetsites die ter beschikking staan. Op internet kunt u vinden of er al een stamboom beschikbaar is en of er al iemand ook bezig is met uw familie. Ook vind u handige hulpmiddelen bij uw genealogisch onderzoek op het internet. En natuurlijk zijn er de diverse sites waar u de genealogische bronnen kunt vinden.

Veel succes met het zoeken naar uw eigen herkomst!

Op veler verzoek nemen wij hier deze verwijzingen op:

Of er al een stamboom beschikbaar is kunt u vinden op:

www.stamboomsurfpagina.nl
www.stamboomonderzoek.com
www.genealogieonline.nl

Wie is er ook bezig met mijn familie?

www.stamboomforum.nl
www.cbg.nl
www.ngv.nl

Hulpmiddelen bij genealogisch onderzoek:

Handleidingen (analoog en digitaal)

www.cbg.nl
www.ngv.nl
www.geneaknowhow.net

Herkomst van families:

www.familienaam.nl

Genealogische programma’s:

www.stamboomgids.nl

Genealogische bronnen:

Waar vind ik die bronnen?

www.archiefnet.nl
www.geneaknowhow.net

Zoeken in genealogische bronnen op het internet:

www.genlias.nl
www.rhc-eindhoven.nl
www.markiezenhof.nl
www.regionaalarchiefwestbrabant.nl

www.stadsarchief.amsterdam.nl

www.stadsarchief.breda.nl
www.gemeentearchiefroosendaal.nl

www.denhaag.nl/smartsite.html?id=37609

Particuliere initiatieven

www.genealogie-westbrabant.nl
www.mijnvoorouders.nl

05-02-09
Heemkundige kring en de weeghreyse prolongatie kijkdoos door de eeuwen heen.
HEEMKUNDIGE KRING EN DE WEEGHREYSE
PROLONGATIE KIJKDOOS DOOR DE EEUWEN HEEN
 

Sinds 21 september 2008 is in het Cultuur Historisch Centrum De Weeghreyse te Rijsbergen de tentoonstelling te zien:  KIJKDOOS DOOR DE EEUWEN HEEN, samengesteld door de Heemkundige Kring De Drie Heerlijkheden in het kader van 850 jaar Zundert.
De tentoonstelling belicht verschillende thema's: Er is onderzoek gedaan naar de periode tot de 12e eeuw aan de hand van archeologische vondsten; het bestuurlijk apparaat is onder de loep genomen en wordt het oorlogsverleden uit het grensgebied gedurende de tachtigjarigeoorlog nog eens uiteengezet.
De kijkdoos geeft een duidelijk beeld van de kerkelijke, economische en bestuurlijke ontwikkelingen binnen de gemeente Zundert.
 
De expositie over de geschiedenis van Zundert mag zich verheugen in een enorme belangstelling en daarom is besloten deze tentoonstelling te prolongeren tot begin maart 2009! Iedereen is van harte welkom op zondagmiddag van 14.00 u tot 17.00 uur in de Weeghreyse, St Bavostrat 18 te Rijsbergen. Toegang gratis.
Ook groepen en afwijkende tijden zijn in onderling overleg mogelijk!
Zie voor nadere informatie: www.dedrieheerlijkheden.nl
22-01-09
Voorzitter Heemkundige kring De Drie Heerlijkheden gezocht VOORZITTER GEZOCHT
De Heemkundige kring heeft 350 leden en houdt zich binnen de gehele gemeente bezig met het bevorderen van de belangstelling voor en het vergaren en verspreiden van kennis van het heden en verleden van landschap, bodem, flora, fauna, bouwkunst, bevolking, taal, folklore, klederdracht en de cultuur in de eigen leefomgeving en het behoud hiervan.

Wij zoeken een

VOORZITTER m/v

Een energiek persoon met affiniteit voor het cultureel erfgoed en andere heemkundige zaken en actief meedenkend over alles waar de heemkunde zich mee bezig houdt. In staat zowel beleidsvormend op te treden als in staat tot praktisch handelen en uitvoeren.

Wat bieden we?
Een breed werkterrein waar ieder zijn eigen accenten kan leggen. Diverse werkgroepen waar leden zich inzetten op hun eigen werkterrein, zoals: archeologie, uitgave periodiek, lezingen en tentoonstellingen.
Betrokken bestuursleden met ieder hun specifieke deskundigheden.

Reacties gelieve te richten aan het secretariaat: Steenovenakker 7, 4882 BP Zundert of via de e-mail: info@dedrieheerlijkheden.nl.
Belangstellenden kunnen informatie verkrijgen bij de voorzitter Frieda Gouwetor tel: 076-5961883, of andere bestuursleden.

22-01-09
Stambomendag voor de gemeente Zundert en Rucphen, Sprundel, Sint Willebrord en Etten-Leur. STAMBOMENDAG IN ZUNDERT

Op 18 januari van 10.00 tot 16.00 organiseert de Heemkundige kring “De Drie Heerlijkheden” in samenwerking met “www.genealogie-westbrabant.nl” in het Cultureel Centrum te Zundert een stambomendag voor de gemeente Zundert en Rucphen, Sprundel, Sint Willebrord en Etten-Leur.

Lees het volledige persbericht

10-01-09
Erfgoedwandeling; oude sporen in het landschap, en vroege vondsten -
zondag 23 nov en zondag 14 dec.

HEEMKUNDIGE KRING organiseert erfgoedwandelingen

Oude Sporen in het Landschap, en vroege vondsten 
In het kader van 850 jaar Zundert organiseert de Heemkundige Kring twee erfgoedwandelingen met als thema: Oude Sporen in het Landschap, en vroege vondsten.

De Heemkundige Kring Zundert-Rijsbergen heeft een wandeling samengesteld ter gelegenheid van Open Monumentendag. Hiervoor was grote belangstelling wat de heemkundige kring heeft doen besluiten deze wandelingen te herhalen. Tijdens deze wandeling onder deskundige begeleiding in de omgeving van de Oude Baan en archeologische vindplaatsen, zal men geattendeerd worden op de bolle akkers en al wat er is te herkennen en wat er is verdwenen.

De wandelingen bestaan uit twee delen.
Eerst is er in het Cultuurhistorisch Centrum de Weeghreyse te Rijsbergen bezichtiging en toelichting van belangrijke vondsten, en daarna volgt de wandeling.
 
Zondag 23 november en zondag 14 december om 14.00 uur in De Weeghreyse Rijsbergen, waarna omstreeks 14.30 uur de wandeling start vanaf het Chinees Specialiteitenrestaurant Boedha (Wokrestaurant), Antwerpseweg 36, Rijsbergen.
Deelname is gratis en voor iedereen toegankelijk.
12-11-08
Eervolle vermelding Brabantse Monumenten prijs 2008: De Zundertse Bode van 22 oktober 2008

Eervolle vermelding Brabantse Monumenten prijs 2008: De Zundertse Bode van 22 oktober 2008

Eervolle vermelding voor

Rijsbergs Weldoenerskerkhof
DANKZIJ INZET HEEMKUNDIGE KRING DE DRIE HEERLIJKHEDEN

RAAMSDONK/RIJSBERGEN - Niet verwacht en toch gekregen. Alle inzet van de Heemkundige kring De Drie Heerlijkheden om het Weldoenerskerkhof grondig te restaureren, blijkt niet voor niets te zijn geweest. Het bewuste gedeelte van het oude kerkhof tussen Heilig Hartbeeld en pastorie krijgt een eervolle vermelding. Plan verder uitvoeren is het advies van de Provincie.

Door Charles Luijten

De Heemkundige Kring de Drie Heerlijkheden Rijsbergen-Zundert kan trots gaan op het door haar genomen initiatief, om in samenwerking met het kerkbestuur van de Rijsbergse Sint Bavoparochie een deel van het oude kerkhof gelegen langs de Bavostraat tussen Heilig Hartbeeld en de pastorie op te knappen.

Monumentenprijs

In het andere geval zou er geen eervolle vermelding verkregen zijn bij de toekenning van de jaarlijkse Brabantse Monumentenprijs die vorige week vrijdagmiddag in de oudste kerk van Raamsdonk langs de A 52. De hoofdprijs was voor de afronding van het driedelig Kerkdreefproject, toegekend aan de Stichting Pelicaen Chaam. Die had de fundering katholieke schuurkerk zichtbaar gemaakt, een onderkomen in stijl voor de Chaamse kiep tot stand weten brengen en zorg gedragen voor de restauratie van de Pelicaenhoeve.

Eervolle vermelding

Bij voorzitter Frieda Gouwetor van de Drie Heerlijkheden en Sjaan Bastiaansen, met nog enkele mee naar Waalwijk gereisde personages, drong de vernoeming ‘eervolle vermelding’ pas goed en wel na enkele minuten door. “Geweldig. We hebben echter met velen samen hard gewerkt om te zorgen dat het weldoenerskerkhofje er zo netjes bij ligt. In 2000 zijn we er serieus over gaan denken en zijn daarna in 2005 met de voorbereidingen van het project begonnen. Vorig jaar december is dat met een officieel tintje opgeleverd”, zegt Gouwetor.

Religieus erfgoed

Naar zeggen van Frieda Gouwetor is de heemkundige kring nog niet klaar.Zij heeft nog wat in petto. “De provincie vindt dat we ook daaraan moeten werken. Ons plan is om een wandelpad aan te leggen waarvan kan worden afgeleid waar de oude kerk precies heeft gestaan. Voor dit jaar stond het religieus erfgoed centraal. Je kunt daarin scoren wanneer je daarvan de sporen naar bovenhaalt en dat hebben wij hier ook geprobeerd. Uit de 28 projecten die waren aangemeld voor de Brabantse Monumentenprijs, zijn wij dus mede uitverkoren en u kunt begrijpen dat het ons een heerlijk gevoel geeft”, zegt de voorzitter Gouwetor.

Oorkonde

Sjaan Bastiaansen van het kerkbestuur is eveneens in zijn nopjes. “We wisten een maand geleden dat we tot de genomineerde hoorden, doch dat we zover zouden komen is een complete verrassing”, zegt Bastiaansen. Op de oorkonde horende bij de geschenkbon ter waarde van 500 euro welke voorzitter Gouwetor in ontvangst mocht nemen staat: ‘Samen met de monumentale bomen, het Heilig Hartmonument en de pastorie in directe omgeving vormt het weldoenerskerkhof een cultuurhistorisch waardevol geheel. Het legt getuigenis af van het religieuze verleden van Rijsbergen als een groene oase in de dorpskern’.

Huur

Het perceel dat in de Rijsbergse voertaal ‘het oude kerkhof’ heet - de locatie waar de eerste kerk van Rijsbergen heeft gestaan - wordt door de gemeente van het kerkbestuur gehuurd. Het huurcontract loopt binnenkort af en Bastiaansen heeft het sterke vermoeden dat het wordt verlengd. De reële kans bestaat dat er op het oude kerkhof te zijner tijd meer verlichting komt. Hier en daar is het nog te donker wordt gevonden mede gelet op het voetpad dat er is. Dit pad vormt een verbinding tussen de Sint Bavostraat en de Kerkakkerstraat.

eervolle vermelding Brabantse Monumenten prijs 2008: De Zundertse Bode van 22 oktober 2008

Download het volledige artikel in PDF formaat: Klik om het volledige artikel - Eervolle vermelding voor Rijsbergs Weldoenerskerkhof DANKZIJ INZET HEEMKUNDIGE KRING DE DRIE HEERLIJKHEDEN - in PDF formaat te downloaden

28-10-08
Cultureel Centrum de Weeghreyse - 850 jaar Zundert
HEEMKUNDIGE KRING EN DE WEEGHREYSE
 
In het Cultureel centrum De Weeghreyse te Rijsbergen heeft de Heemkundige Kring Zundert-Rijsbergen een tentoonstelling ingericht in het kader van 850 jaar Zundert.
De tentoonstelling belicht verschillende thema's: Er is onderzoek gedaan naar de periode tot de 12e eeuw aan de hand van archeologische vondsten; het bestuurlijk apparaat is onder de loep genomen en wordt het oorlogsverleden uit het grensgebied gedurende de tachtigjarigeoorlog nog eens uiteengezet. De kijkdoos geeft een duidelijk beeld van de kerkelijke, economische en bestuurlijke ontwikkelingen binnen de gemeente Zundert.
 
De expositie over de geschiedenis van Zundert is van 21 september 2008 tot 18 januari 2009 te zien op zondagmiddag van 14.00 u tot 17.00 uur in de Weeghreyse te Rijsbergen. Toegang gratis.
Ook groepen en afwijkende tijden zijn in onderling overleg mogelijk!
Zie voor nadere informatie: Cultureel Centrum De Weeghreyse [volg de link "mededelingen Cultuur Historisch Centrum"]
05-10-08
850 jaar Zundert "850 JAAR ZUNDERT"
Tentoonstelling:
Van 21 september 2008 tot eind januari 2009 zal in het Cultuur Historisch Centrum De Weeghreyse te Rijsbergen de tentoonstelling te zien zijn in het kader van Zundert 850 jaar: "Kijkdoos door de eeuwen heen". Het centrum is elke zondag van 14.00 u tot 17.00 uur geopend en de toegang is gratis.Op aanvraag en tegen een geringe kostenvergoeding zijn andere openingstijden mogelijk.
 
Lezingen:
Lezingencyclus Cultuurhistorie van Zundert

In het kader van 850 jaar Zundert wordt dit jaar een 4-tal lezingen georganiseerd door Erfgoed Brabant in nauwe samenwerking met het Regionaal Archief West-Brabant en onze Heemkundige Kring. De onderwerpen staan in relatie tot de geschiedenis van onze streek.

Het programma is als volgt:
20 oktober: Masja Parlevliet, stads archeologe: Archeologische ontdekkingen in Zundert;
3 november: Prof Dr Arnoud-Jan Bijsterveld: Tussen gehoorzaamheid en eigenzinnigheid. hoe beleefden West-Brabantse katholieken het "Rijke Roomsche leven"?;
17 november: Carlo Braat, Brabants Landschap: De hand van de mens in het landschap;
1 december: Dr Jos Swanenberg: Dialect in Zundert en omgeving.

Alle lezingen worden gehouden in CultureelCentrum Zundert aan de Molenstraat 5 te Zundert, van 20.00 uur tot 22.00 uur. De deelname kosten bedragen slechts € 10,00 voor 4 lezingen, waarbij consumpties voor eigen rekening zijn.

U dient zich vooraf aan te melden: Erfgoed Brabant, Antwoordnummer 10032, 5200 VB 's-Hertogenbosch (geen postzegel), per e-mail: info@erfgoedbrabant.nl of per telefoon: 073-6156262. Een factuur zal u worden toegestuurd.
05-10-08
Expositie "Gewoon de jaren 40"

"GEWOON DE JAREN 40"

In het Noordbrabants Museum te 's-Hertogenbosch zal van 20 september 2008 t/m 4 januari 2009 een bijzondere expositie plaatsvinden met als thema:
"Gewoon de jaren 40"

De jaren '40 vormen het meest bewogen decennium van de twintigste eeuw. Nederland werd geconfronteerd met een jarenlange Duitse bezetting, intimidaties, vervolgingen en de gruwelijke uitroeiing van de joodse inwoners. Na de bevrijding stond het land voor een bijna onmogelijke wederopbouw, een krachtsinspanning waarvoor het uiterste van de bevolking werd gevraagd. En tegelijkertijd moest afscheid worden genomen van Nederlands-Indië.
Deze belangrijke gebeurtenissen hebben het beeld van de jaren '40 dusdanig beïnvloed, dat andere aspecten van deze periode onderbelicht zijn gebleven. Deze expositie, georganiseerd in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie en het Nationaal Archief, toont de andere kant van de jaren '40: het leven van alledag dat in veel opzichten toch 'gewoon' doorging.

Zie voor meer informatie: www.noordbrabantsmuseum.nl
08-09-08
Open monumentendag 13 en 14 september

OPEN MONUMENTENDAG 13 EN 14 SEPTEMBER

SPOREN IN HET LANDSCHAP
archeologie en bouwhistorie

Met het thema Sporen van de Open Monumentendag van 2008, worden duizenden monumenten nóg nadrukkelijker dan anders in historisch perspectief geplaatst, en worden al die andere overblijfselen uit het verre en nabije verleden, zoals landschapselementen, stratenpatronen en bodemvondsten met elkaar verbonden.

De Heemkundige Kring heeft een wandeling samengesteld, waarbij men onder deskundige begeleiding, in de omgeving van de Oude Baan en archeologische vindplaatsen, geattendeerd wordt op de bolle akkers en al wat er is te herkennen en wat er is verdwenen.

De wandeling start voor het wokrestaurant: Chinees Specialiteitenrestaurant Boedha aan de Antwerpseweg 36 te Rijsbergen.

Zaterdag 13 september: 14.00 uur

Zondag 14 september: 10.30 uur en 14.00 uur.

Duur van de wandeling: ongeveer 1,5 uur. Deelname gratis en staat voor iedereen open.
 
Zie ook www.openmonumentendag.nl
08-09-08
Museum Vrijwilligers

VRIJWILLIGERS GEZOCHT

Wij zoeken mensen die geïnteresseerd zijn in cultuur en onze streekhistorie en dit graag willen uitdragen aan bezoekers van het Museum.
Samen met andere vrijwilligers ontvangen zij bij toerbeurt de gasten,welke op zondagmiddag tijdens de openstelling het Museum bezoeken.

Verder zijn wij op zoek naar mensen, bij voorkeur representatieve dames,
die willen assisteren bij het sluiten van huwelijken in het Museum.
Heeft u interesse neem dan contact op met één van de bestuursleden van de Heemkundige Kring of het Museum, www.dedrieheerlijkheden.nl

Of kom zomaar eens een kijkje nemen in “De Weeghreyse”.
U kunt natuurlijk ook het secretariaat van het Museum bellen:
076 5962024.

28-05-08
 
Overlijden Petra van Dijk


Getroffen hebben wij kennisgenomen van het overlijden van

PETRA VAN DIJK

Wij gedenken een actief en betrokken bestuurslid.
Vijf jaar mocht zij als bestuurslid in ons midden zijn. Trouw en gewetensvol vervulde zij haar taak. Wat zij beloofd had kwam zij na, hoe moeilijk het haar ook lichamelijk viel. Zo wilde zij het graag: gewoon doorgaan en vooral niet zeuren.
Actief was Petra op velerlei gebied: sportief met hardlopen en wandelen, heel haar leven was ze creatief met textiel bezig. Door haar opleiding tot weefdocent aan het textielinstituut in Gent werd haar belangstelling gewekt voor verre reizen en oud textiel. Haar kennis wilde ze tonen. Het werken aan de presentatie van onze exposities was iets dat zij heel graag deed, en waar zij haar creativiteit in kwijt kon. Hierbij stelde zij in de eerste plaats hoge eisen aan zichzelf, maar ook van anderen eiste zij kwaliteit. Zij heeft haar ziekte flink en moedig gedragen. Aan haar lijdensweg is een einde gekomen, dat zij rust mag vinden.


24-04-08
 
Afscheid Trees Pemmen Afscheid Trees Pemmen 24-04-08


HOME